Vadstena-Akademiens databas är sökbar på alla operaverk som producerats sedan starten 1964. Här finns uppgifter om kompositörerna, notmaterial och libretto, sångare och övriga medverkande, presscitat och bilder, kostymskisser etc. På plats i Vadstena har vi arkiverat rekvisita, kostymer och scenbilder. Välkommen in i vår operavärld!

Fri sökning

SIVAf959.1976
SIVAf954.1976
Samlande föreställningsnamn Allmänt betraktas han som galen
Uruppförande år 1976
Uruppförande, plats Vadstena slott, Bröllopssalen
Tonsättare Thommessen, Olav Anton
Librettist Thommessen, Olav Anton. Fritt efter Isidore Ducasse (1868).
Kompositionsår 1976
Förlaga Isidore Ducasse
Anmärkning

I föreställningen Allmänt betraktas han som galen ingick även Plaudite omnis terra av G Gabrieli samt Jordafärd av A Sallinen, noter saknas.

Kort verkbeskrivning (sk "nötskal")

’Allmänt betraktas han som galen’. Konstens skenbara galenskap som speglar människors dårskap var temat för kvällen. Ett danspoem om Nijinsky, text Lars Forssell, verk av Gabrieli och Salonen samt "Hermaphroditen" - dansopera i en akt av Olav Anton Thommessen fritt efter Maldorors sånger av Isidore Ducasse, 1868 .

(BILDTEXT) Myten om den dubbelkönade Hermaphroditen, sammansmältningen av en man och en kvinna gestaltades av dansarna Marie Lalander, Per Andersson och Mats Isaksson, som även var koreograf.

Presscitat

”En motsvarande likaberättigad och intim intensitet i samspelet mellan musik och dans har jag aldrig mött på någon operascen…Olov Anton Thommessen har tidigare inte sysslat med operadramatik. Här framträder han på en gång som storartad och detaljkänslig musikdramatiker. Han har inte härmat någon föregångare, men han för Wagners idéer om allkonstverk ett steg vidare i rörlighetens tecken. Hans musik är oerhört tät och komprimerad men ändå organiskt utformad och artikulerad… musik med klar, skarp, personlig profil. Klangfärgerna är starka, vitala och aggressiva, det melodiska är textat med slående tydlighet och koncentration.” Åke Brandel, Aftonbladet 30 juli 1976

”Efter onsdagens klart succébetonade premiär i den med blåfärg på fönsterrutorna mörklagda Rikssalen måste man nu ta ett krafttag för att få till stånd ett komplett framförande av Tommessens Ducasse-tetralogi. Han är en lysande begåvning men skriver svårt och virtuost. Björn Hallman, som härmed lyckosamt debuterade i Vadstenasammanhang, dirigerade med avspänd koncentration, tydligt och inspirerande.”Carl-Gunnar Åhlén, SvD 30 juli 1976

Audio exempelutdrag Cd-boxen "Vadstena-Academy - forty summers of opera"; CD 1:13 Scen 2 ”Fire maskerte menn”
Partitur A65:5
Beställd av Vadstena-Akademien
Tillägnad Astrid Lande och Arnold Östman
Tillgangligt material i notarkivet

Tillgängligt material: Partitur

Vadstenauppförande, plats Vadstena slott
Rollista
Stefan Dahlberg tenor
Christina Pettersson sopran
Gunilla Pålsson mezzosopran
Per-Arne Wahlgren baryton
Roger Wågsjö tenor
Bo Leinmark talroll, tenor
Iwa Sörenson talroll, sopran
Dansare  
Per Andersson  
Mats Isaksson  
Marie Lalander  
Gunilla Lervik  
Thomas Sandberg
Dirigent/Musikalisk ledare Björn Hallman
Musikalisk instudering Anders Wadenberg
Koreograf Mats Isaksson
Ateljé Britta Wahlberg
Ljussättare Torkel Blomkvist, Ole Ränge
Producent Astrid Lande
Konstnärlig ledare Arnold Östman