Vadstena-Akademiens databas är sökbar på alla operaverk som producerats sedan starten 1964. Här finns uppgifter om kompositörerna, notmaterial och libretto, sångare och övriga medverkande, presscitat och bilder, kostymskisser etc. På plats i Vadstena har vi arkiverat rekvisita, kostymer och scenbilder. Välkommen in i vår operavärld!

Fri sökning

Uruppförande år 2006
Uruppförande, plats Vadstena gamla teater
Upphovsmän Röhr, Helen, dramaturgi och ny ramhandling samt Åberg, Sven, musikaliska urval och arrangemang.
Tonsättare Flera tonsättare från VA's arkiv
Kompositionsår 1600-tal musiken. 2006 verket.
Verkbeskrivning En modern barockopera om att våga bjuda upp.
Kort verkbeskrivning (sk "nötskal")

I natt! I natt! (2006 verket med musik från 1600-talet och improvisation) Vadstena-Akademiens notarkiv väcktes till liv med en ny handling; ’Tenoren kan inte bestämma sig för om han är kär i sopranen eller i barytonen, barytonen är hopplöst kär i sopranen och sopranen är kär i någon som aldrig kommer… Mezzosopranen, ja hon är kär i vem som helst som älskar henne tillbaka.’ I improviserade partier och i arior och scener från ett antal av de många 1600-talsoperor, som under årens lopp har framförts på Vadstena slott och Gamla teatern i Vadstena, gestaltades människans längtan efter någon, längtan efter kärlek och längtan efter att få dansa! (BILDTEXT) ’Jag är mycket stark i armen och jag fäktar som en gud…’ (Robert Vetander och Signe Sannem-Lund).

Synopsis

1. FÖRBEREDELSE Kl.19.30. Fyra människor pyntar sig. Längtar. Kikki har gått danskurs. Hon vill bli uppbjuden. Om bara någon ville älska henne skulle hon älska jättemycket tillbaka. Inuti henne brinner en eld så varm och stark, men ingen har sett den. Hon hoppas att klänningen sitter okej. Ingela älskar någon som aldrig kommer. Han som har väckt hennes lust och längtan. De andra fattar inte hur det känns. Ingen har någonsin känt så starkt som Ingela. Det pirrar. Vad ska hon ta sig till med all den här elektri-citeten? Lasse har älskat Ingela så länge han kan minnas. Hittills bara framför spegeln. Men när han står framför henne ikväll, då ska det ske. Det vet han. Hon kommer äntligen att se honom och falla i hans armar. Vad ska Lasse göra då? Christer har bestämt sig. Inatt kommer han att träffa mannen, eller kanske kvinnan, i sitt liv. Han vet att hans väntan är över. Christer ska älska i nöd och lust, framförallt i lust. Nu återstår bara frågan: VEM ÄR DET?
2. DANSEN Kl. 21. 00. Nu ska dansgolvet äntras. Men hur gör man? Hur dansar man? Vilka delar av kroppen ska man börja med? Dansgolvet är nattens hjärta. Det bultar. Känslor svallar. Kärlek och dramatik. Fast ibland behöver man bara en kram. Och det borde väl gå lika bra att dansa en tryckare med sig själv? Så kommer låten alla kan rörelserna till, den som man blir så glad av! Och sen, när karaoken börjar, då blir alla stjärnan som kan göra scenen till sin. För att därefter försvinna ut i natten. Gömma sig i rus. Glömma.

PAUS
3. EFTERFEST Kl. 02.39. Ett kök i gryningstimmen.Tv:n står på. Vaga minnen av vad som har hänt de senaste timmarna: Nakenbad, alkohol, klädpoker. Nattlig poesi. Väldigt intellektuella samtal. Slagsmål. Cigaretter. Spaghetti. Gråt. Och allt som går sönder. Intellektuella grottmänniskor. Kommer inte ihåg vad man egentligen gjorde. Det flyter ihop. Minns inte vem som slogs med vem eller vem som jiddrade om vad. Kanske lika bra det.– Plötsligt stod han där. – Plötsligt sa hon att jag var vacker. – Plötsligt var de läppar jag längtat så efter så nära, och så mjuka.– Plötsligt blev natten så givmild mot mig.

4. AVSKED Kl. 05.37. Obarmhärtigt vacker morgonsol – Så det ser ut här! Vi städar. – Åh,vad du e fin.! Med gryningen kommer visdomen. Störst av allt är kärleken.– Har du mitt nummer? Här är mitt. – Bor du långt härifrån? – Vill du följa med mig hem?– Ska vi ses i morgon? Har det hänt? Var det på riktigt? Är kärleken äkta? Vem tar vem? Nu ska Kikki, Ingela, Lasse och Christer gå hem.

Presscitat

Det blir en lättsamt underhållande operaföreställning, med sorgsna undertoner, men mest en lek med nutidens och dåtidens hopp och förtvivlan. Helena Röhr har i sin regi tagit fram hur lika vi varit genom århundradena. Man har tagit dåtidens högstämda attack och blandat med nutida frustrationer. Tonsättare som Stradella, Pallavicino och Melani blandas med improviserad musik.
-
Bäst är det när vi ser hur gester från 1600-tal, 2000-tal är de samma. När sorgen över att bli ratad, inte bli uppbjuden, inte bli synlig får dagens gester, men högst naturligt följs av musik som är snart 400 år gammal. Få musiker kan på ett sånt naturligt sätt gå mellan nytt och gammalt som den musikaliske ledaren Sven Åberg. Känsligt och aggressivt. Roligt att lyssna på trots attt bastuvärmen gör instrumenten svårstämjda.
Per Feltzin, Kulturnytt (P1) 4/7

Årets satsning på en operauppsättning med nära samverkan mellan skilda epokers uttryckssätt är värd stor uppskattning.
Reidar Sunnerstam, Norrköpings Tidningar 5/7

Audio exempelutdrag Cd-boxen "Vadstena-Academy - forty summers of opera"; CD 3:22 Scen ur Falken – CD 1:1
Presscitat

 

Vadstenauppförande, plats Vadstena gamla teater
Rollista
Mezzosopran Kikki Signe Sannem Lund
Sopran Ingela Åsa Danielsson
Baryton Lasse Robert Vetander
Tenor Christer Martin Vanberg
Dirigent/Musikalisk ledare Sven Åberg
Orkester Janniz Jönsson cembalo, Rebecka Karlsson barockviolin, Catalina Langborn barockviolin, Magnus Malmros barockcello, Dohyo Sol ärkeluta teorb, Sven Åberg barockgitarr teorb
Regissör Helena Röhr
Koreograf Clara Nylén
Scenograf Annica Sandh. Scenografiassistent Sofia Isaksson.
Kulisser Scenbygge Ylva Axén, John Holmqvist.
Kostymdesign Annica Sandh
Ateljé Tillskärare Susanna Holmqvist. Kostymassistent Michaela Fey-Jurander.
Mask Katrin Wahlberg
Ljussättare Roger Larsson
Inspicient/Scenmästare Roger Larsson
Producent Annica Sandh/Henrik Holmberg
Konstnärlig ledare Nils Spangenberg