Vadstena-Akademiens databas är sökbar på alla operaverk som producerats sedan starten 1964. Här finns uppgifter om kompositörerna, notmaterial och libretto, sångare och övriga medverkande, presscitat och bilder, kostymskisser etc. På plats i Vadstena har vi arkiverat rekvisita, kostymer och scenbilder. Välkommen in i vår operavärld!

Fri sökning

Samlande föreställningsnamn På Gamla Teatern
Tonsättare Crusell, Bernhard
Librettist Tegnér, Esaias/Blanche, August
Kompositionsår 1827 (Fritjofs saga)
Intern anmärkning

I föreställningen ingick tre delar: Ur Fritjofs saga (Crusell), Feeriskt lustspel i två akter (Blanche) och Abbedissans i Vadstena monolog (Börjesson).

Kort verkbeskrivning (sk "nötskal")

På Gamla Teatern, divertissement (1827, 1846, 1973) En omväxlande munter och allvarlig underhållning av det slag som bjöds på G:a teatern i forna dagar med glimtar från teaterns äldsta repertoar. Bl.a ett stycke svensk 1800-tals sciencefiction: \\\"1846-1946 - ett feeriskt lustspel” av A. Blanche (tidigare framfört på teatern 1849), vari en antiquitetshandlare lär sig en läxa av Sanningens gudinna som låter honom vakna upp 100 år framåt i tiden... I föreställningen ingick också bl.a. den sceniska pantomimen \\\"Fritjof och Ingeborg\\\" från 1827, musik B. Crusell.

Presscitat

”Århundradens damm hade lagt sig över denna produkt från götisismens och fornsvärmandets dagar. Men här fanns också mycken humor – Fritiof dansar med björnar och får sin Ingeborg under en flammande nordisk himmel… August Blanche som science fictionförfattare är inte vardagsmat. Men år 1846 skrev han faktiskt en historia om hur en man förflyttas hundra år fram i tiden, till 1946. Ett lustspel i två akter som nu gavs med Torbjörn Lillieqvist i en härlig roll som antikvitetshandlaren Bautastenius. Blanche prickade in många poänger, i hans framtid har kvinnan tagit kommandot och på Riddarhuset tillverkas fabriksmat med ånga.” Göran Blixt, VST 21 juni 1973

Tillgangligt material i notarkivet

Tillgängligt material: Nej

Vadstenauppförande, plats Vadstena Gamla teater
Rollista

Ur Fritjofs saga 

Annika Falk Ingeborg
Fritjof Jan de Laval
Sångmön  Ingeborg Nordenfelt

 

Feeriskt lustspel i två akter

Sanningsgudinna Marienne Johansson
Olof Bautastenius, Antiquitetshandlare Torbjörn Lilieqvist
Hildor - hans dotter, Juanna 

Ingeborg Nordenfelt

Adelmark, Läkare, Portvaktare, En ogift man Jan de Laval
Trädgårdsarbetare, Röfvare, En västgöte Göran Fransson
Trädgårdsarbetare, Gatsopare Hans Peter Edh
Martiala, Socker Skorponius, En Chines Mari-Katrin Lundberg

 

Abidissans i Vadstena Monolog

   Catarina Olsson

Dirigent/Musikalisk ledare Arnold Östman
Regissör Torbjörn Lillieqvist
Scenograf Elisabeth Beijer
Ljussättare Marie-Katrin Lundberg
Inspicient/Scenmästare Poul Gnatt
Konstnärlig ledare Arnold Östman