Vadstena-Akademiens databas är sökbar på alla operaverk som producerats sedan starten 1964. Här finns uppgifter om kompositörerna, notmaterial och libretto, sångare och övriga medverkande, presscitat och bilder, kostymskisser etc. På plats i Vadstena har vi arkiverat rekvisita, kostymer och scenbilder. Välkommen in i vår operavärld!

Fri sökning

SIVAf3098.2004
SIVAf3092.2004
SIVAf3083.2004
SIVAf3067.2004
Operakategori Interaktiv opera för alla åldrar (7-107!)
Uruppförande år 2004
Uruppförande, plats Vadstena Slott; Stora Rikssalen, Drabantsalen, Bröllopssalen +
Tonsättare Lundén-Welden, Staffan
Librettist Lande, Margot
Kompositionsår 2004
Idé Margot Lande
Anmärkning Inspirerat av en artikel i DN om en sann förväxlingshistoria i vår tid.
Kort verkbeskrivning (sk "nötskal") Ett interaktivt operaäventyr genom slottets salar och in bakom kulisserna. På operaplaneten har Monotonius tagit makten och förbjudit all musik utom sin egen monotoni. Tillsammans med jordsonen Alfred, hans kompis Didrik och operatösen Koloratura hjälper publiken invånarna på planeten att befria Musikens Urmoder, som fängslats. (BILDTEXT) Koloratura (Mia Karlsson) och hennes husdjursackompanjatör Cembalus (Gregor Bergman, improvisationsmusiker) söker svar om vad som står i partituret hos Memorinan (Maria Sanner), planetens levande informationscentral. I bakgrunden ses motståndsrörelsen G-klaven (orkestern) ledd av dirigenten Birgit Harmonia Lind (Christina Hörnell). Om sökandet efter en försvunnen pappa och efter balans mellan ordning och kaos i livet. En del i Vadstena-Akademiens arbete med att introducera nya metoder och använda ny teknik för att presentera och spela opera för barn och unga. Se det klingande interaktiva programbladet www.opusopera.se!
Presscitat

Anders Ekinge, Vadstena Tidning: Gå och njut av operan!” (rubrik). ”Vadstena-Akademien är en frontgestalt för operakonstens förnyelse. Ibland blir det också otroligt bra. Som med årets föreställning på slottet… Margot Lande har skrivit ett libretto med stora inslag av interaktiva moment förutom en komplett operaföreställning… det funkar hela vägen och jag har barnsligt roligt i fyra timmar”. ”Staffan Lundén-Welden gör debut som operatonsättare. Det är bara att hoppas på mera… synnerligen angenämt… lekfullhet och värme… ”När nu barnbiljettpriset är satt på bionivå finns ingen ursäkt för föräldrar som inte tar med sina barn på en stor musikdramatisk upplevelse. Som en hyllning till musikens existens och som inkörsport för en ovan operapublik är detta kongenialt”.

Per Feltzin, Sveriges Radio, P1, Kulturnytt:Planeten Opus Opera är en familjeföreställning som engagerar alla som kommit, alltså ingen barnföreställning utan en total happening. Och mitt i allt en stunds improvisationsopera – som teatersport – Så skickligt och roligt att man knappt förstår att det är improviserat…” ”Staffan Lundén-Weldens musik är en i bästa mening läckert skön underhållningsmusik – här blinkar italiensk filmmusik fram och blandar sig med Balkans folkmusik, mellaneuropeisk nutida konstmusik och amerikansk musikalmusik…”

Per Feltzin om Kulturnytts Nyårskrönika: Det svenska operaåret ”…jag tyckte att Planeten Opus Opera var den mest lyckade nya svenska operaföreställningen 2004! ... Kolla på www.sr.se/P1/Kulturnytt/Opera”... ”Att sex svenska operor hade urpremiär måste ses som rätt speciellt…Ser jag själv tillbaka på året är det en outsider som jag minns mest. Planeten Opus Opera… hela tiden fullt av en oemotståndlig hjärtlighet som gör att jag fortfarande ler när jag tänker på den”.

Calle Pauli, Dagens Nyheter: ”Musikaliskt fyrverkeri” (rubrik, helsida)”Förutom inblickar i musikens och musikdramatikens värld, tar verket upp existentiella frågor… Det spretar åt många håll men blir aldrig splittrat. Föreställningen hålls ihop, de viktiga frågorna accentueras av en ung ensemble som besitter en genuin musikalitet och en kollektiv scennärvaro… Smittsamt kul, publiken dras snabbt in”… ”Librettisten Margot Lande, kompositören Staffan Lundén-Welden och dirigenten Christina Hörnell har arbetat tätt tillsammans…musiken är medryckande och i allra högsta grad sångbar och har den lätthet som brukar betyda att den varit allt annat än lätt att skapa…Om han komponerar för barn?….han har snarast sökt sitt eget naturliga leksinne, något Christina Hörnell säger sig märka…det är lätt att leka igång musiken…att skriva och komponera för barn handlar om kvalitet…” ”Vadstena-Akademiens barnoperaprojekt inleddes förra sommaren med ett internationellt symposium…det manifesterade lusten och nyfikenheten som främsta drivkraft i allt umgänge med barn, som motsats till repetitiv inlärning och frågor med ett enda rätt svar. Och nu har denna manifestation blivit omsatt i praktiken med en föreställning värdig sin stolta föresats”.

Per Olov Backman, Östgöta Correspondenten: ”…man blir förtjust över den lekfulla fantasi som präglar uppsättningen – dräkterna, scenbilden, spelet… publikens påtagliga och till och med handgripliga medverkan har stor betydelse… Staffan Lundén-Weldens fyndiga musik exekverades skickligt av ensemblen, distinkt och lättsamt ledd av Christina Hörnell.”

Margareta Wiman, ÖC: ”Operapremiär för Kisatjejer. Amanda och Ellen nöjda – och trötta”(rubrik, helsida) ”Av alla spännande figurer i historien om hur Planeten Opus Opera befrias ur den monotone härskarens grepp, så är spralliga, påhittiga operatösen Koloratura den de gillar mest…Den tjusiga Memorinan som sitter inne med all information…är fascinerande. För att inte tala om musikens urmoder som sitter fängslad – att få vara med och befria henne var lite magiskt” ”…systrarna har inte varit med om något som liknar det här. Vem har det förresten? Från början till slut ett kreativt äventyr, som kräver pigga tankar, mycket spring i benen och dessutom tålamod att hålla dem stilla långa stunder. Deras åtta- respektive tioåriga ben och hjärnor klarade den saken galant och några svårigheter att hänga med i det vindlande upplägget hade de definitivt inte…”

Michael Bruze, Norrköpings Tidningar: ”en spännande och experimentell iscensättning som vänder sig till barn och vuxna. Det är en utmaning att fånga hela familjen… Mina för aftonen inlånade barn kastade sig genast ner på kuddarna vid introduktionen, var först framme vid datorerna, hängde på klappramsorna och letade vilt efter den saknade tvärflöjten i slottskamrarna… Den rent musikpedagogiska informationen var mycket stor. När det gäller det musikaliska dataspelet kan jag bara ge en eloge till Rebecka Jansson och Stina Janson som designat det” ”Staffan Lundén-Weldens musik tar oss med på äventyr i hart när samtliga musikaliska genrer… Sångimprovisationerna i dialog med publiken… med Gregor Bergman som en mycket lyhörd och kreativ medmusikant vid synthen… Hela anslaget i Planeten Opus Opera är mycket gott, här finns en sann vilja att nå en ung publik…”

Audio exempelutdrag Cd-boxen "Vadstena-Academy - forty summers of opera"; CD 4:16. Musikens Urmoder räddas från Den Stora Operadöden i Hjärtat
Roller, SATB S, S, A, T, Bar, Bar
Beställd av Vadstena-Akademien med bidrag från Statens kulturråd och Gertrude och Ivar Philipsons stiftelse
Tillgangligt material i notarkivet Noter finns i spelbart skick med partitur, klaverutdrag och stämmor. (Finns även i Digital version, Finale).
Presscitat

Per Feltzin, Sveriges Radio P1: Kulturnytt ”Planeten Opus Opera är en familjeföreställning som engagerar alla som kommit, alltså ingen barnföreställning utan en total happening. Och mitt i allt en stunds improvisationsopera – som teatersport – Så skickligt och roligt att man knappt förstår att det är improviserat…” ”Samtliga sex sångare gör flera olika roller och byter skepnad med hisnande fart och precision... Utan att förringa de andra vill jag framhålla Conny Thimander…25 år och redan en scenauktoritet…”

Calle Pauli, Dagens Nyheter: ”Musikaliskt fyrverkeri” (rubrik, helsida)”Föreställningen hålls ihop, de viktiga frågorna accentueras av en ung ensemble som besitter en genuin musikalitet och en kollektiv scennärvaro… Smittsamt kul, publiken dras snabbt in”…

Per Olov Backman, Östgöta Correspondenten: ”…man blir förtjust över den lekfulla fantasi som präglar uppsättningen – dräkterna, scenbilden, spelet… publikens påtagliga och till och med handgripliga medverkan har stor betydelse… Conny Thimander har en krävande uppgift som han löser med påtaglig entusiasm och vitalitet. Mia Karlsson har en imponerande säkerhet, både i agerande och sång. Johan Hallsten besitter en härlig baryton och Maria Sanner är det underbart att lyssna till…Staffan Lundén-Weldens fyndiga musik exekverades skickligt av ensemblen, distinkt och lättsamt ledd av Christina Hörnell.”

Margareta Wiman, ÖC: ”Operapremiär för Kisatjejer. Amanda och Ellen nöjda – och trötta”(rubrik, helsida) ”Av alla spännande figurer i historien om hur Planeten Opus Opera befrias ur den monotone härskarens grepp, så är spralliga, påhittiga operatösen Koloratura den de gillar mest…Den tjusiga Memorinan som sitter inne med all information…är fascinerande. För att inte tala om musikens urmoder som sitter fängslad – att få vara med och befria henne var lite magiskt” ”…systrarna har inte varit med om något som liknar det här. Vem har det förresten? Från början till slut ett kreativt äventyr, som kräver pigga tankar, mycket spring i benen och dessutom tålamod att hålla dem stilla långa stunder. Deras åtta- respektive tioåriga ben och hjärnor klarade den saken galant och några svårigheter att hänga med i det vindlande upplägget hade de definitivt inte…”

Michael Bruze, Norrköpings Tidningar: ”en spännande och experimentell iscensättning som vänder sig till barn och vuxna. Det är en utmaning att fånga hela familjen… Mina för aftonen inlånade barn kastade sig genast ner på kuddarna vid introduktionen, var först framme vid datorerna, hängde på klappramsorna och letade vilt efter den saknade tvärflöjten i slottskamrarna… Sångimprovisationerna i dialog med publiken… med Gregor Bergman som en mycket lyhörd och kreativ medmusikant vid synthen… Hela anslaget i Planeten Opus Opera är mycket gott, här finns en sann vilja att nå en ung publik…”

Per Feltzin om Kulturnytts Nyårskrönika: Det svenska operaåret ”…jag tyckte att Planeten Opus Opera var den mest lyckade nya svenska operaföreställningen 2004! ... Kolla på www.sr.se/P1/Kulturnytt/Opera”.. ”

Anders Ekinge, Vadstena Tidning: Carolina Wolff har skänkt oss en fröjd för ögat i scenografi och fantastiska kostymer... förvandlingsmöjligheter för att skapa teatermagi… med Jörgen Janssons förträffliga ljus skapas en spegelmiljö där Conny Thimander får sjunga duett med sig själv…Christina Hörnell …en mjuk men ändå distinkt och väldigt organisk dirigering. Att musikerna agerar med mask och kostym bidrar till totalupplevelsen”. ”Sångarna är alla beundransvärt mogna och agerar med stor närvaro. Eftersom föreställningen är tänkt som en intresseväckare hos en ny publik är det en fröjd hur tydligt all text kommer fram. Det är en interaktiv föreställning så de avkrävs på förmåga att improvisera. Och de gör det på ett mycket begåvat och humoristiskt sätt...” ”David Johansson har en varm och rejäl barytonstämma. Anna Hannings välklingande sopranröst ges utrymme. Mia Karlsson som Koloratura är ett förtjusande förföriskt energiknippe som har publiken i sitt grepp från första sekunden… En eloge till regissören Roger Westberg som vävt samman alla delar till en så njutbar anrättning… tryggt, lustfyllt och engagerat...”

Rollista
TenorAlfred, OperánConny Thimander
BarytonDidrik, OperánDavid Johansson
Koloratursopran KoloraturaMia Karlsson
AltMemorian, OperánMaria Sanner
BasbarytonMonotonius, Erik, Tritonius, OperánJohan Hallsten
SopranMusikens Urmoder, Tinnitus, Maria, Operán Anna Hanning
Dirigent/Musikalisk ledare Christina Hörnell
Musikalisk instudering Mattias Nilsson
Orkester Gregor Bergman, improvisationsmusiker Karin Hansson, kontrabas Staffan Lundén-Welden, horn Ida Märta Rhen, violin Malin Sommanö, flöjt Ulf Strömqvist, slagverk Beata Söderberg, cello Johan Söderlund, klarinett
Regissör Roger Westberg
Regiassistent Marie Egnell
Scenograf Carolina Wolff
Kulisser Mikael Lasses
Kostymdesign Carolina Wolff
Ateljé Susanna Holmqvist (kostymateljéchef), Michaela Fey-Jurander (modist), Elin Gustafsson, Frida Gustafsson, Petra Johansson, Catrin Thyrsson, Maria Walldén
Mask Robin Karlsson, Matilda Murbäck (maskassistent)
Ljussättare Jörgen Jansson
Ljustekniker Robert Carlsson
Inspicient/Scenmästare Mikael Lasses
Rekvisitör Emma Nilsson
Scentekniker Emma Nilsson, Lukas Andersson (ljud/scentekniker), Karin Bokvist (scentekniker/statist), Klara Palerius, Freja Palerius (publikvärdar), Christoffer Eltvik, Jonas Hermansson (inspelingsteknik).
Producent Producent Terese Lindström, Projektledare Margot Lande
Konstnärlig ledare Nils Spangenberg
Anmärkning Musikaliskt programblad/dataspel av Rebecka Jansson, Stina Janson i samarbete med Margot Lande (upplägg, manus, inspelningar).